Първо намаление на лошите кредити от 3 г.

Лошите и преструктурирани кредити намаляват със 17,4 млн. лв. през декември 2011 г., което се случва за първи път от 33 месеца след март 2009 г., сочат данни на БНБ.

Статистиката на централната ни банка показва още, че през декември 2010 г. те са били 7,2 млрд. лв и са имали дял от 18,09 процента. За последния месец на 2011 г. на годишна база лошите и преструктурирани кредити се увеличават с над една четвърт до 9,08 млрд. лв.

За декември миналата година е отчетено и нарастване на общия кредитен портфейл с 0,89%

до рекордните 52,4 млрд. лв.

което също способства за намалението на дела на лошите и преструктурираните кредити. За година общият кредитен портфейл се увеличава с 3,37%.

Числото обаче не е толкова стряскащо, защото за последните 4 години банките са провизирали кредити за 4 млрд. лв., а също толкова е и печалбата им, тоест те са абсорбирали 8 млрд. лв. от лошите кредити.

На година банките могат да  абсорбират около 1,7 млрд. лв. лоши кредити, без да отчетат загуба, смятат банкови експерти. Отделно част от преструктурираните кредити ще станат редовно обслужвани, както и част от загубените средства по лошите кредити ще бъдат

възстановени от продажба на обезпеченията

Според финансисти възможно е намалението на лошите и преструктурираните кредити през декември 2011 г. да се дължи на  отписването на кредити като тотална загуба или на продажбата им при силно понижена цена.

Някои трезори продават цели пакети от лоши кредити. Възможно е отписаните кредити вече да са били провизирани в отчетите на банките (част от обезценките за близо 4 млрд. лв. в последните години).

Ако банките отпишат всички провизирани кредити (за около 4 млрд. лв.) то делът на лошите и преструктурани кредити

може да падне двойно или до около 10-12%.

Делът на лошите и преструктурираните фирмени кредити е 23,28% в края на декември 2011 г., спрямо 23,52% месец по-рано. При потребителските процентът е 19,82% в края на 2011 г. спрямо 20,16% месец по-рано. При жилищните делът е 19,46% в края на 2011 г. спрямо 19,43% в края на ноември 2011 г.

Mеждувременно Комисията за защита на конкуренцията изпрати писма с искане за информация до всички банки и клонове на чуждестранни банки в България във връзка с постъпил сигнал, в който се съдържат твърдения за евентуални нарушения на Закона за защита на конкуренцията.

В сигнала се твърди, че някои банки прилагат различни комисиони за парични преводи към титуляри на сметка в една и съща банка в зависимост от това дали получателят на превода е търговско дружество, или държавен орган – разпоредител с бюджетни средства.

Източник

Advertisements

About vladovbg

http://newsbookbg.blogspot.com/

Posted on януари 25, 2012, in Общество, Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: