Сорос: Идат бунтове в Щатите

 

ВАШИНГТОН – Световната икономическа система в сегашния й вид може да се срине и в САЩ могат да избухнат метежи по улиците. За това предупреди световният финансов магнат Джордж Сорос в интервю пред сп. “Нюзуик”.

Според него това ще бъде неизбежно, ако не бъдат решени проблемите с безработицата и дълга. Едни такива метежи могат да станат извинение за прилагане на сила за потушаването им, което може да докара репресивна политическа система, която ограничава индивидуалните граждански свободи, казва Сорос. Той се надява да оцелее, а не да остане богат, при положение че светът е изправен пред “зловещ период”, а Европа се бори да не се плъзне към хаос и конфликти.

Инвеститорът на инвеститорите и “човекът, съсипал централната банка на Великобритания” (през 1992 г. той игра срещу паунда и за денонощие спечели $1 млрд. – б.р. ), казва, че подкрепя еврото – купил е облигации на страни от ЕС, основно италиански, за 2 млрд. евро. Но твърди, че икономическата ситуация в момента е като по време на Голямата депресия от 30-те години на миналия век. “Еврото трябва да оцелее, защото в противен случай ще се стигне до икономически крах, който Европа и светът не могат да си позволят”, отсича финансовият гуру. Той предвижда нови ограничения в разходите в развитите страни.

“Най-добрият сценарий е дефлационна среда (намаляване на цените на стоките и услугите – б.р.), най-песимистичният – колапс на финансовата система”, казва Сорос.

Той сравни финансовото положение в света с разпадането на СССР – хората просто не разбират какво става.

На 10 януари 2012 г. милиардерът предупреди от страниците на “Уолстрийт джърнал”, че глобалната икономика е заплашена от “порочен цикъл на дефлация”. През 2011 г. Сорос обвини Германия за разпространение на дълговата криза и посъветва да бъдат създадени единни европейски облигации.

Милиардери в Давос питат за неравенство

БЕРН – Трима милиардери – украинският Виктор Пинчук, ирландският Денис О’Брайн и индийският Викас Оберой, искат да се разгледа темата за неравенството в доходите по време на едноседмичния годишен Световен икономически форум (СИФ), който бе открит в сряда в Давос, Швейцария, предава агенция “Блумбърг”.

Те са сред шестимата участници в СИФ, които посочват в интервюта преди началото на форума, че е нужно решение на проблема с икономическото неравенство. Иначе в центъра на вниманието е кризата в еврозоната, както и проблемите на капитализма.

Икономическото неравенство бе в основата на протестните акции от Кайро до Ню Йорк. Според Пинчук най-добрият начин за намаляване на пропастта е диалогът, към който хората в Давос би трябвало да се обърнат много повече, отколкото “окупаторите” на Уолстрийт. В рамките на форума Пинчук ще участва и в благотворително мероприятие, водено от Челси Клинтън – дъщерята на бившия президент на САЩ Бил Клинтън.

Мнозина от участниците в СИФ са хора, обвинявани за икономическото неравенство, посочва от своя страна О’Брайън. Той смята, че с движението “Окупирай Уолстрийт” би трябвало да се води диалог. В Давос той ще агитира за изграждане на предприятия в Хаити, където неговата компания “Диджисел” е най-големият работодател и е възстановила 50 училища след земетресението.

В програмата на тазгодишния форум в Давос, която е от 130 страници, думата “неравенство” се среща един-единствен път, и то във връзка с кръгла маса на тема изкуство. Групата “Окупирай СИФ” посочва в интернет страницата си, че няма да позволи да бъдат подминати 99% от населението на планетата.

Източник

Advertisements

About vladovbg

http://newsbookbg.blogspot.com/

Posted on януари 26, 2012, in Общество and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: