БСП и ДПС сезират Конституционния съд за Кодекса на труда

 

55 депутати от парламентарните групи на Коалиция за България и ДПС внасят в Конституционния съд (КС) искане за обявяване на противоконституционност на текстове от променения Кодекс на труда.

В искането им се оспорва неправомерно завишените критерии за представителност в тристранния съвет към работодателските и синдикални организации.

Според депутатите, подписали се под искането, това е държавна намеса в работата на сдруженията.

С разпоредбите на практика Българската търговско-промишлена палата (БТПП) бе изключена от участие в тристранката.

Досега у нас имаше два представителни синдиката и шест представителни работодателски организации, а с промените остава само една работодателска организация, аргументира мотивите за искането левият депутат Любен Корнезов.

Само преди седмица парламентът отхвърли последното вето на президента Георги Първанов върху текстове от промените в Кодекса на труда. Според държавния глава тези разпоредби ограничават социалния диалог и са в противоречие с Конституцията.

„Новите текстове противоречат не само на Конституцията, но и на шест други международни договори и конвенции, които България е подписала“, каза още Корнезов.

Депутатите не са съгласни и с текста в Кодекса на труда, в който се казва, че работникът ще бъде глобяван за това, че няма сключен трудов договор.

„Работникът винаги е слабата страна в тези отношения. Недопустимо е в една социална държава да се наказват наемните работници“, категоричен бе той.

„Новите текстове стесняват територията на социалния диалог. Тристранният съвет е мястото за сблъсък на идеи и становища, за да може правителството да се ориентира и да вземе правилните решения. Елиминират се неудобни на управляващите организации като БТПП, например“, заяви на свой ред и Хасан Адемов от ДПС.

Източник

About vladovbg

http://newsbookbg.blogspot.com/

Posted on януари 26, 2012, in Политика and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар