Трайков подава оставка заради АСТА, ако Борисов му нареди

 

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков призна, че е подценилспоразумението ACTA в частта му, засягаща интернет правата на потребителите.

Трайков обяви пред БНТ за пореден път, че отговорността за присъединяването на България към споразумението е негова. Той заяви, че е готов да подаде оставка, ако премиерът му я поиска и ако е имало нанесени обществени вреди от подписването на споразумението.

Трайков обаче заяви, че към момента все още няма нанесени вреди, а той е внесъл предложение за промяна на правителственото решение за ACTA. Ратифицирането от парламента ще бъде временно замразено, докато се изготви обща европейска позиция, каза още икономическият министър.

„Не искам да се оправдавам, но на ден подписвам по около 100 документа. До мен достигат доклади, подписани от 5-6 експерти и от един заместник-министър. С част от темите се запознавам детайлно. На мен тази тема не ми се стори особено важна. Действително подцених този аспект, свързан с дигиталните права в ACTA“, посочи Трайков.

Той обясни, че се е подлъгал от факта, че по споразумението се работи от 6 години, имало е редица преговори и то е прието от Европейския съвет. Червената лампичка не светна и на бившия еврокомисар за защита на потребителите Меглена Кунева, оправда се още министърът.

„Щом и на нея не й е светнала лампичката, значи не е имало нещо обезпокоително“, заяви министърът на икономиката. Според него стопирането на евентуалното ратифициране от парламента е начин страната ни да заяви своята позиция и партньорите ни да се съобразяват с нея.

Относно състоянието на язовирите в страната Трайков обяви, че са проверени 103 язовира, контролирани от „Язовири и каскади“. 6 от тях трябва да бъдат източени.

Днес министърът ще се срещне с областните управители, за да обсъдят процедурите при изпускане на язовирите. Трайков заяви, че за да изпълнява контролните си функции, „Язовири и каскади“ има нужда от още 10 – 12 млн. лв. Не е ясно обаче откъде ще се вземат тези пари, с които ще се обезпечи работата на повече специалисти.

Относно шистовия газ Трайков обяви, че ще бъде създадена временна парламентарна комисия, която ще разгледа всички аспекти – технически, екологични и икономически, за проучването и добива на шистов газ. В зависимост от оценките на комисията парламентът ще реши дали да вдигне наложения мораториум. Изпратеният от държавния секретар на САЩ у нас експерт по енергийните въпроси Ричард Морнингстар не е тук, за да убеди страната в ползите от добива на шистов газ, увери Трайков. „САЩ искат България като техен партньор в НАТО, да е енергийно независима“, каза още енергийният министър.

Източник

Advertisements

About vladovbg

http://newsbookbg.blogspot.com/

Posted on февруари 16, 2012, in Политика and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: