Бум в трафика на проститутки към Испания

 

 

 

 

 

Когато преди два месеца Валентина пристига в испанското градче Ла Хонкера, тя очаква да започне работа в хотел. Много скоро обаче мъжът, който й помага да пристигне от Румъния, й дава да разбере, че работата ще бъде на улицата, пише New York Times.

Следват заплахи, че ще я пребие и ще убие децата й, ако не се подчини. И така Валентина се озовава на пътя, където получава 40 долара за сексуални услуги. „За мен животът свърши… Никога няма да забравя, че съм го правила“, разказва тя.

Преди Ла Хонкера беше тихо градче близо до границата между Испания и Франция, където шофьорите на камиони обикновено си почиваха, а френски туристи идваха да си купят ръчно изрисувана керамика. В последно време обаче, проституцията се превръща в печеливш бизнес тук, а и в цяла Испания.

Докато икономиката на страната се задъхва заради задълбочаващата се дългова криза, експерти отбелязват, че проституцията, по-голямата част от която включва трафик на чужденки, се засилва както в малките селища, така и в големи градове.

Въпреки че преди повечето клиенти са били предимно мъже на средна възраст, сегашният бум проституцията се дължи най-вече на младите мъже, голяма част, от които се възползват от евтиното и безпроблемно пътуване в Европа.

Младежите преди ходеха на дискотеки, разказва съветникът по правата на жените в Барселона Франсина Вила и Валс. „Сега обаче ходят в публични домове. Това е просто друг начин да се забавляват“, допълва тя.

Въпреки че проблемът се задълбочава, все още липсват достатъчно надеждни данни по въпроса. Доклад за трафика на Държавния департамент от 2010 г. показва, че между 200 000 и 400 000 жени са работили като проститутки в Испания като 90% от тях са били жертви на трафик.

Независимо от точната цифра, обаче полицейски служители и адвокати са категорични, че броят на жертвите нараства. Хиляди жени са принуждавани да работят срещу все по-ниско заплащане в клубове, частни апартаменти, индустриални комплекси и отдалечени пътища.

По думите на експерти бумът в сексуалния туризъм в Испания се дължи на много фактори, включително лошия контрол по границите и слабото законодателство. До 2010 г. в Испания дори няма закон, който да разграничава трафика от нелегалната имиграция. В същото време арестите на трафиканти все още са малко. Според Държавния департамент през 2010 г. испанското правителство е дало под съд 202 заподозрени за трафик и е осъдило 80.

По-важен обаче, отбелязват запознати, е растящият брой на младите туристи, които ползват сексуални услуги. Разбира се, дял има и местният пазар. От доклад на ООН от 2009 г. става ясно, че 39% от испанските мъже са посещавали публичен дом поне веднъж.

Докато преди 30-те години на практика всички проститутки в страната са били испанки, сега почти никоя не е. Според експерти и полицейски служители повечето жени са контролирани от нелегални мрежи, които постоянно се променят и преместват местоположението си.

Някои, като тази, която контролира Валентина, са т. нар. „mom and pop“ или малки, дори семейни операции в Източна Европа. Други са с по-широк обхват, подобно на нигерийските организации, които започнаха да идват в Испания през последните десет години. Заместник-инспекторът Хавиер Кортес Камачо от отдела за борба с трафика в Барселона, обяснява, че нигерийските групи прехвърлят жени през Северна Африка в Испания и след това ги контролират със заплахи, че ще отвлекат и убият семействата им.

По думите му в трафика са замесени хора от много националности. Наскоро например полицията в Барселона научава, че китайската мафия разполага с кръг за проституция в града. Условията, в които работеха жените, бяха ужасни, спомня си Кортес. От телефонните им разговори „чухме, че се оплакват, че се нуждаят от почивка и ги боли. Но те трябваше да предложат да работят. Една жена дори се самоуби след като разбра, че има СПИН“, допълва той.

Някои от жените са продавани от собствените им семейства, отбелязва Кортес. Полицията се натъква на случай, в който семейство получава 650 долара на месец от колумбийски трафиканти в замяна на дъщеря им. Тя все пак успява да избяга, но когато се свързва с близките си, те й казват да се върне и заплашват, че в противен случай ще изпратят сестра й вместо нея.

От общо 1 605 жени, идентифицирани през 2010 г. като жертви на трафик, най-много са тези от Балканите – близо 30%. Историите им са подобни на тази на Валентина, която се е надявала да спечели достатъчно пари в Испания, за да си купи къща и да живее спокойно с децата си. Досега е спечелила малко повече от 2 000 долара, но не са й позволили да задържи  нищо от тях. „Казват, че ям твърде много… Ядосват се, ако си купя нещо за пиене“, разказва Валентина.

Кметът на Ла Хонкера Соня Мартинес Хули отбелязва, че градът не разполага с достатъчно средства за помощ на жените. Чувстваме се напълно изоставени с този проблем, казва тя.

Засега проституцията в Испания технически не незаконна. Сводничеството обаче е нелегално, така че повечето публични домове като Club Paradise функционират главно като хотели. Въпреки че някои политици биха искали проституцията в страната да бъде обявена за незаконна, много женски организации твърдят, че това само ще засили скритата проституция и ще бъде още по-трудно да се помогне на жените, жертви на трафик.

Според властите, че жените имат възможност да поискат помощ, но голяма част от тях се не са склонни да го направят. Самата Валентина разказва, че не е сигурна към кого да се обърне. Тя вече е била в местната полиция, от където са я изпратили в регионалната полицейска служба във Фигерас.

Няколко дена след това тя престава да отговаря на телефона си и не е забелязана на обичайното място край пътя. По думите на инспектор Кортес Валентина наистина е била в полицията във Фигерас, но в последната минута е отказала да отиде в приют и е напуснала сама.

About vladovbg

http://newsbookbg.blogspot.com/

Posted on април 13, 2012, in Общество, Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

  1. Само към Испания ли?

Вашият коментар